Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amacıyla yayımladığı "Et ve Et Ürünleri Tebliği Değişikliği" eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Bestami ZABUN, İl Müdür Yardımcımız Mustafa ÖZATEŞ, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz İlhan AKBAL, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet KOÇAŞ ve et ve et ürünleri İş yeri sahipleri katıldı.
Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 13 Mart 2015 tarihli itibariyle yürürlüğe girdiğini, konu ile ilgili perakende ve gıda işletmelerin tebliğ değişikliğinde belirtilen hususlara uymaları istendi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Bestami ZABUN konuşmasında ''Tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önüne geçilmesi amacıyla Bakanlığımızca et ve et ürünlerinin üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılmasın da önemli değişiklikler uygulamaya konulmuştur Bu amaçla eğitim, denetim ve kontrol faaliyetleri önceliğimizdir Sizden istediğimiz ürettiğimiz ürünü sağlıklı ve güvenilir bir şekilde üretelim hijyene önem verelim, uğraştığımız ürün riskli bir ürün olup soğuk ortamı oluşturmalıyız, soğuk zinciri kırmamalıyız, ürünün taklit ve tahşiş konusuna dikkat edeceğiz, güvenilir gıda konusunda üzerimize düşen her şeyi yaptığımız takdirde hiçbir problem olmaz '' dedi.
Gıda ve Yem Şube Müdürümüz İlhan AKBAL tarafından et ve et ürünlerinde önemli değişiklikler hakkında sunum gerçekleştirdi.
Tebliğ kapsamında gerçekleştirilen sunum ise şöyle;
Et ürünlerinin üretiminde, perakende satışında ve yiyeceklerde katılacak kanatlı ve kırmızı çiğ etlerin; onaylı kesimhanelerde kesilen hayvanlardan elde edilebileceği,
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceği,
Et ürünleri üretiminde; kullanılacak kırmızı et ile kanatlı etleri ve yağlarının birbirine karıştırılamayacağı ve dışarıdan et proteini ilave edilemeyeceği,
Et ürünleri üretimi, perakende satışı, yemek sitesi, lokanta, restoran, mutfak vb. iş yerlerinde günlük hazırlanıp tüketime sunulan; yemek, mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza ve mezelerin üretiminde kullanılan; çiğ et, kıyma, hindi kıyma vb. etlerin bu Tebliğe hükümlerine uygun olacağı; "mekanik olarak sıyrılmış et" kullanılamayacağı, bulundurulamayacağı, satışının yapılamayacağı ve yemeklere katılamayacağı,
Yemek sitesi, lokanta, restoran, mutfak vb. hazır yemek üreten işletmelerde; son tüketiciye çiğ et ve hazırlanmış kırmızı ve kanatlı et karışımı satışının yapılamayacağı,
''Et ve Et Ürünleri Tebliği Değişikliği'' Toplantısı Yapıldı
Çiğ et ve sakatatların birbiriyle temas etmeyecek şekilde soğukta muhafaza edilerek satılacağı, hindi hariç kanatlı etinden kıyma çekilemeyeceği,
Perakende işletmelerde; çiğ kanatlı etleri açılmadan orijinal ambalajlı olarak satışa sunulabileceği, kıyma, kırmızı veya kanatlı et karışımlarının önceden hazırlanamayacağı, bulundurulamayacağı, sadece bu ürünleri satın alan müşterilerin talebine göre gözetiminde hazırlanıp verilebileceğini,
Perakende işletmelerde satışa sunulan çiğ kırmızı etlerin; asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak hazırlanıp, etiketlerde; gıdanın adı, son tüketim tarihi, Menşe ülke vb. zorunlu bilgiler ile satışa sunulacağı,
Ürünlerin etiketlerinde % 100 dana eti, ısıl işlem uygulanmış, emülsifiye edilmiş vb. ifadelerin kullanılamayacağı,
Etiketlerde ürün adları; aynı renk, yazı karakteri ve puntoda yazılabileceği,
Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olduğu, şeklinde değişiklikler yapılmış, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren perakende işletmeler; 1.7.2015 tarihine kadar Tebliğin 7'nci maddesinin yirmi birinci fıkrası hükümlerine, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmeleri ise 1.1.2016 tarihine kadar Tebliğin 7'nci maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi hükümlerine uymak zorundadırlar.
Sunum un ardından katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırıldı.