İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda çiğ süt kalitesinin artırılmasına yönelik toplantı düzenlendi.
İl Müdürümüz Bestami ZABUN başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Gıda ve Yem Şube Müdürümüz İlhan AKBAL, AKSÜT Birliği Başkanı Esat ZENGİN, HAYKOP Başkan yardımcısı Kadir ALTINKAYA, TARKOP Başkanı Metin OK, Gülağaç, Sarıyahşi, Güzelyurt, Eskil, Ortaköy, Ağaçören ilçelerinin süt üreticiler birliği başkanları ve konu uzmanı teknik personeller katıldı.
Toplantıda; İlimiz Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde İl genelinde süt hayvancılığında ilin marka değeri güçlendirilmesi, orta ölçekli süt aile işletmelerinin rekabet koşulları yükseltilerek araçların süt toplama noktalarına varış saatlerinin belirtilmesi için kantar barkod sistemine geçilmesi ve kayıtların tutulması, süt toplama araçlarının tamamına takip sistemi getirilmesi, süt toplama merkezlerinin iç mekanlarının hijyen kurallarına uygunluğunun sağlanması, sağımdan sonra sütün soğutulması, süt toplama araçları ve süt toplama merkezlerinin mevcut durumu ile süt toplama sistemindeki eksikliklerin çiğ süt kalitesine olan olumsuz etkilerinin genel bir değerlendirmesi yapıldı.
Çiftlik şartları göz önünde bulundurulduğunda çiğ süt kalitesinin artırılması için yapılacak çalışmalarla ilgili tüm katılımcıların görüşleri alındı. Hayvan sağlığından başlayarak çiftlik şartları, sütün hijyenik olarak sağılması, toplanması, soğutulması ve işleme tesisine naklinin sağlanması için alınması gereken tedbirler görüşüldü.
İl Müdürümüz Bestami ZABUN yaptığı konuşmada; "Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin tarımsal potansiyellerinin daha iyi kullanabilmeleri amacıyla hazırladığımız Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde hayvancılık sektörünün verimlilik ve rekabet şartlarının yükseltilmesi ekseni altında amaçlarımızdan bir tanesi de süt kalitesinin ve markalaşmanın artırılması, süt toplayan araçların takibi, süt toplama merkezlerinde hijyenin sağlanması, araçlara GPS takılarak çıkış ve varış noktalarının takip edilmesi ve böylelikle araçların en kısa zamanda süt işleme merkezlerine ulaşımının sağlamaktır. Kısaca ilimizde yıllık 340 bin ton olan kayıtlı süt miktarının süt hijyeni ile ilgili yapılacak çalışmaların yol haritası oluşturup ortak bir çalışma yapıp süt kalitesini artırmak amacındayız'' dedi.
AKSÜT Birliği Başkanı Esat ZENGİN ise konuşmasında '' Aksaray da süt kalitesi yüzde 70 oranında bir kaliteyle mükemmel bir kaliteye ulaşıldı, yüzde 30 olan kalan kısımda ise elde olmayan sebeplerden dolayı kalitesizlik devam ediyor bu elde olmayan olumsuzlukları da ortak çizilen yol haritasıyla gidereceğimize inanıyorum, öncelikle il sıhhı konumunun bir an önce ortaya çıkarılması ve karar alınması ve araçlarımızın tamamen takip sistemine girilmesi ve soğuk merkezi olmayan köylere tamamen bu sistemin dışında merkezler kurularak bu faaliyetin içine çekilmesi yönünde yapılacak çalışmaların en güzel şekilde sonuçlar vereceğine inanıyorum'' dedi.