İlimizde gıda güvenliği sorunları ile mücadele edebilmek, mevcut gıda mevzuatı çerçevesinde denetim etkinliğinin arttırılarak üretilen ve tüketilen gıda maddelerinin güvenirliğini maksimum seviyeye çıkartabilmek ve tüketicinin güvenli gıdaya ulaşmasında izlenecek yolun belirlenmesi için oluşturulan Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu toplantısı İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Vali Yardımcısı Şahin BAYHAN başkanlığında gerçekleştirilen kurul toplantısına, İl Müdürümüz Bestami ZABUN, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz İlhan AKBAL, Aksaray Halk Sağlığı Müdürlüğünden Şube Müdürü Raşit SERİN, Aksaray Belediyesi Zabıta Müdürü Murat ÇOBAN, Fırıncılar Pastacılar Lokantacılar Odası Başkanı Halis ALTINSOY, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Rafet ALTINPINAR, Tüketici Hakları Koruma Derneği Başkanı Yakup SARI, Esnaf Sanatkârlar Odası Başkan Yardımcısı Veysel ÖZTÜRK, Manavlar Balıkçılar Tavukçular ve Yumurtacılar Odası Başkanı Musa BOZKURT katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Şahin BAYHAN; Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planında gıda güvenliğinin sağlanmasında Valilik, Belediye ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün üzerine düşen görevlerin olduğu aynı zamanda Sivil Toplum Kuruluşlarına düşen görevlerin de olduğunu ve bundan sonra nasıl bir yol haritası çizileceğinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıda bilgilendirme konuşması yapan İl Müdürümüz Bestami ZABUN '' Stratejik Planımızın onuncu ekseni olan ilde güvenli gıda sektörünün geliştirilmesi başlığı altında faaliyetlerimiz var ve bu faaliyetlerin içerisinde de il merkezinde yapılan denetimin daha verimli ve hızlı hale getirilmesi amacıyla Belediye Başkanlığı, Aksaray Üniversitesi, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve STK'larla da koordinasyon sağlanması var. Bu faaliyet kapsamında sayın Valimizin onayı ile koordinasyon kurulumuzu oluşturduk ve ilk toplantımızda sayın Vali Yardımcımız Şahin BAYHAN başkanlığında gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz halk sağlığının korunması için ilimizde faaliyet gösteren işletmelerimizin mevzuat kapsamında faaliyet göstermeleri için denetim ve kontrollerin sağlanması ve bu hedefe ulaşılabilesi içinde birinci faaliyetimiz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzün denetim ve kontroller için ayrılan ödeneğin arttırılması alt yapının iyileştirilmesi, Kontrol ve denetimlerde kullanılan tam teşekküllü iki aracın tahsis edilmesi bir araç tahsis edildi diğeride önümüzdeki yıl Valiliğimizin özel idare genel sekreterliğince tahsis edilecek, Gıda kontrol Labratuvarın kurulması ve tüm işletmelerin kayıt işlemleri tamamlanarak merdiven altı işletmelere izin verilmemesi ve bu toplantının ilimiz adına faydalı olacağına inanıyorum'' dedi.
Toplantıda; İlimizde tüketicilerimizin üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde gıda güvenliği ve güvenilir gıdaya ulaşmasında oluşacak sorunların önlenmesine yönelik mevcut yasal gıda mevzuatı çerçevesinde kurumların ortak denetim yapmaları, ürün kalitesinin üst seviyelere çıkarılarak israfın önlenmesine, gıda üretenlerin ve tüketicilerimizin eğitim, doküman, basın ve yayın araçları kullanılarak STK larla birlikte bilinçlendirilmesine yönelik kararlar alındı.