Vatandaşların sağlıklı ve kaliteli gıda tüketmesi amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Kontrol Görevlileri tarafından Aksaray’da tüm gıda üretim ve satış noktaları etkin şekilde denetlenmeye devam ediliyor.
Denetim ekipleri yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban hizmetlerinin yerine getirilmesinde et ve et ürünleri üreten ve satan işyerleri ile market, şekerlemeci, pastane, tatlıcı ve unlu mamul satışı yapan işyerlerini denetlediğini hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz, Bestami ZABUN, Yapılan gıda denetim ve kontrol hizmetlerinde tüketici sağlığının korunması, hijyen durumları, resmi evrakları ile ürünlerin son tüketim tarihlerinin kontrol edildiğini ve tüketiciye güvenli gıda arzının sağlanmasının ön planda tutulduğunu söyledi.
2015 yılı ilk 9 aylık dönemde; 1982 gıda denetimi yapıldığı, gıda üreten, satan ve toplu tüketime arz eden işyerlerinden 478 gıda numunesi alınarak laboratuvarlarda analizlerinin yapıldığını ve uygun olmayan gıdalara ve şartları uygun olmayan işletmelere yasal işlem uygulandı.
Özellikle Kurban Bayramında ve sonrasında vatandaşlarımızın etlerini 1 gün dinlendikten sonra işleme tabi tutulması gerektiği, etin çok hassas bir gıda olduğu, uygun olmayan şekilde işlenen ve depolanan etlere bağlı olarak meydana gelen birçok salgın olduğu; salmonella, listeria, E.Coli gibi bir çok tehlikeli mikroorganizmanın kaynağını uygun olmayan, temizlik ve hijyen şartları oluşturduğu. sonucunda ise insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturacağı belirtildi.
Kesim sonrası elde edilen etlerin, hemen tüketilmesi yada dondurulması uygun olmadığından bu işlemlerden önce ambalajsız olarak olgunlaştırılmaları gerekir. Bu amaçla etler kesim sıcaklığından yaklaşık olarak oda sıcaklığına düşene kadar bekletilmeli ondan sonra soğutmaya alınmalıdır. Aksi taktirde tam olgunlaşmadıklarından tüketim kalitelerinin düşük olacağı vurgulandı.
Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri dolayısı ile halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri işleyen ruhsatlı işyerlerine yaptırmaları, sokak aralarında yol kenarlarında et işleme ruhsatı olmayan yerleri kullanmamaları gerektiğini vurguladı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmalarımız bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir.
Aksaray halkına, sağlık ve mutluluk içerisinde bir Kurban Bayramı geçirmelerini diliyoruz.