T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İl Teknik Komitesi Olağan Toplantısı Yapıldı.

Yayın Tarihi : 7.12.2016

İlimizde yürütülmekte olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin, geliştirilmesi ve buna yönelik yapılan saha çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla Bakanlığımızca çıkartılan Mevzuatlar çerçevesinde oluşturulan, Kamu ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcilerinden oluşan ve 4 ayda bir yapılan "İl Teknik Komitesi" 2.olağan toplantısı 07 Aralık 2015 tarihinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya; İl Müdürümüz Bestami ZABUN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürümüz Yusuf ÇİÇEK, Gıda ve Yem Şube Müdürümüz  Yusuf YEŞİLDAL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz  Nurettin AKYÜZ, Arazi Edindirme Müdürümüz Nevzat YÜCEFAYDALI, Tarımsal Altyapı ve Değerlendirme Şube Müdürümüz Çapan Dede AKBULUT, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin KOÇAK, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir KAYAN, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut AKTÜRK, Hay-Koop.Birliği Başkanı Kadir YAYAR, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ziraat Mühendisi Serkan Koray ZEYBEK, Merkez Süt Üreticileri Birliği Başkanı adına Şerife BAŞEKİN, İl Müdürlüğü personelleri ve Sivil toplum kuruluşlarında görevli Tarım Danışmanları katıldı.

Toplantıda konuşma yapan İl Müdürümüz Bestami ZABUN ; Aksaray' ın gelişmesinde Tarım ve Hayvancılık sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu, Bakanlığımızın yaptıkları desteklemelerin ilk 11 ayında Türkiye genelinde çiftçilerimize bu zamana kadar toplam olarak 10,87 milyar liralık destekleme ödemesi yapılmış olduğunu, bu desteklerden Aksaraylı çiftçilerinde payına düşeni aldıklarını, Birliklerimizin 2015 yılı 2.taksidi alacağı olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Destekleme Ödemelerinin ilgili Banka şubelerine yatırıldığını ifade etti.  Tarımsal destekleme ödemelerinin her geçen gün daha da arttığını söyledi. Komite üyelerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yusuf ÇİÇEK, İl Teknik Komitesi üyelerine Bakanlar Kurulunca 10 Ekim 2016 tarihli ve 29853 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2016 Yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği (TYDD) Tebliği(TEBLİĞ NO: 2016/25) hakkında  bilgi verdi. Yayımlanan Tebliğ kapsamında;

1-            2016 yılında sadece Tebliğ ekinde isimleri yer alan Ziraat Odaları ve Üretici Örgütleri, bünyelerinde istihdam ettikleri tarım danışmanları için tebliğde yer alan hükümler doğrultusunda desteklemeden faydalanacaklardır.

 Ziraat Odaları ve Üretici Örgütleri bünyelerinde istihdam edilecek tarım danışmanları sayısı da Tebliğe eklenmiştir. Bu kapsamda(Aksaray Arı yetiştiricileri birliğinde 3 Danışman, Aksaray Damızlık Koyun ve keçi yetiştiricileri Birliğinde 5 danışman, Aksaray Damızlık Süt Sığırı yetiricileri birliğinde 5 Danışman, Aksaray İli Merkez Kırmızı Et Üreticileri Birliğinde 3 Danışman, Aksaray Ziraat Odası Başkanlığında 5 Danışman, Ağaçören Ziraat Odası Başkanlığında 3 danışman istihdam edileceğini),

2-            2016 yılında tarım danışmanı üzerinden ödeme yapılacak olup, Ziraat Odaları ve Üretici Örgütlerinde hizmet sunan en fazla beş(5) tarım danışmanı için destekleme ödemesi yapılacaktır. 

3-            2016 yılında Tebliğ ekinde yer alan kuruluşlara her bir tarım danışmanı için yıllık      30.000 TL. TYDD, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren on iki aylık hizmet sunumuna bağlı olarak iki dilim halinde (15.000 TL + 15.000 TL) ödeme gerçekleştirilecektir.

4-            2016 Yılı TYDD' den faydalanmak isteyen kuruluşlar, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yirmi gün içerisinde istenen belgeler ile birlikte, tarımsal danışmanlık hizmet bürosunun bulunduğu yerdeki ilçe müdürlüğüne, ilçe Müdürlüğü bulunmayan yerde İl Müdürlüğüne başvuracaktır. An itibariyle bu başvurular alınmıştır.

5-            Tarımsal danışmanlık hizmeti alan tarımsal işletmelerin, hizmet karşılığı olarak tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlara ödeyecekleri katkı payı ile ilgili düzenleme 2016 yılında kaldırılmıştır.

6-            Tarım danışmanlarının,  işletme bazlı danışmanlık kapsamında bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmeler için ayrı ayrı görev tanımları yapılmıştır.

7-           Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odaları ve Birliklerinde görev yapan Danışmanların hizmet verdikleri işletmeler için sertifika bölümlerine uygun danışman istihdam edeceklerini söyledi.

 İstihdam Edilecek Tarım Danışmanların Sertifika Bölümleri ise;

a)Örtü altı alanında; Seracılık  ve Süs Bitkileri, Seracılık, Bitki Koruma, Bahçe Bitkileri ve Bahçe Ziraatı,

b)Bağ-Bahçe Bitkileri; Bahçe Bitkileri, Bitki koruma, tarımsal yapılar ve Sulama,bahçe Bitkileri yetiştirme ve Islahı,Bahçe ziraatı,bahçe tarımı,Tarım makinaları,tarım Ekonomisi,Toprak,Toprak ve Bitki Besleme,Fındık Eksperliği ve Bağcılık,

c)Tarla Ziraatı (sulu);tarla Bitkileri,Bitki koruma,Tarımsal Yapılar ve Sulama, Endüstri Bitkileri yetiştirme ve Değerlendirme, tarım makinaları, Tarım Ekonomisi, Toprak, Toprak ve Bitki Besleme ,Kültür teknik,

d) Tarla Ziraatı (kuru); tarla Bitkileri,Bitki koruma, Endüstri Bitkileri yetiştirme ve Değerlendirme,

e)Büyükbaş hayvancılık(süt);Zootekni,Veteriner hekim,veteriner sağlık Teknikerliği,hayvan yetirştiriciliği ve sağlığı,hayvan yetiştirme ve ıslahı, Süt ve Süt ürünleri teknolojisi,Süt teknolojisi,Süt hayvancılığı,Gıda teknolojisi, Gıda mühendisliği,

f) Büyükbaş hayvancılık(besi); Zootekni,Veteriner hekim, veteriner sağlık Teknikerliği, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı,hayvan yetiştrime ve ıslahı Besicilik, Et endüstrisi,

g)Küçükbaş hayvancılık; Zootekni, Veteriner hekim, veteriner sağlık Teknikerliği, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, hayvan yetiştirme ve ıslahı,

h)Su ürünleri;Su ürünleri, Su ürünleri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

ı)Arıcılık; Zootekni,Arıcılık, Veteriner hekim,

i)Kanatlı Hayvan yetiştiriciliği; Veteriner hekim ve zootekni,

j)Organik tarım; Organik tarım,

Görüş ve öneriler bölümünde ise;

1-Aksaray İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut AKTÜRK,

Uygulama süresince tarım danışmanının hizmet sunduğu tarımsal işletme sayısı, Uygulama Esaslarında belirlenen azami işletme sayısı esas alınarak ölüm hali hariç % 20' nin altına düşen kuruluşlar desteklemeden yararlanamaz denilmektedir bu halde olan işletmelere hizmet veren tarım danışmanının sözleşmesinin iptal edilip edilemeyeceğini sordu. Danışmanların çiftçilere (Veteriner Hekim, Zootekni ve Süt Ürünleri v.s) grup halinde hizmet vermesi gerektiği önerildi.

 2-Ziraat Odası Başkanı Emin KOÇAK, Ziraat Odası için Organik Tarım Sertifikasına sahip olan danışmanların ve Bahçe Bitkileri bölümünden sertifika sahibi olanların istihdam edilmesini önerdi. Ziyaret sıklığı konusunda ise tebliğ ve uygulama esaslarında yer alan alt limitin esas alınmasını önerdi. Komite üyeleri de Danışmanlık hizmeti sunan Oda ve Birliklerin ziyaret sıklıklarının ne kadar olması gerektiğini belirledi.

3-Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir KAYAN, Bakanlıkça İlimize Birlik ve Odalar için tahsis edilen danışman kontenjanlarından boş kalanların, diğer oda ve birlik tarafından(sertifikaları uygun olanların) değerlendirilmesi –istihdam edilmesi önerisinde bulundu.

Görüş ve önerilerden sonra İl Müdürümüz Bestami ZABUN tarafından katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür edildi  ve toplantı sona erdi.