T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ramazanda Gıda Denetimleri Hız Kesmiyor

Yayın Tarihi : 20.06.2017

​Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın önem verdiği konuların başında gelmektedir. Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte gıda denetimlerimiz hız kesmeden devam etmektedir.

Yapılan denetimler hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Bestami ZABUN; "Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla;  ilimizde üretilen, satılan ve toplu tüketime sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir.  İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle denetimlerimiz artırılmıştır. Özellikle toplu tüketim işyerleri, gıda satış yerleri, pastane, unlu mamuller ve tatlı üretim ve satış yerleri, ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri, "ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı gıda işyerleri, yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin denetlenmesine ağırlık verilmektedir.  Denetimlerimiz, vatandaşlarımızın daha güvenilir gıda erişimini sağlamak amacı ile ramazan ayı boyunca  devam edecektir.

 Yapılan resmi kontroller sırasında, işyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturan uygunsuzluklarının tespiti durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan uygunsuzluklarının tespiti durumunda ise eksikliklerini gidermesi için süre verilmekte, süre sonunda tekrar resmi kontrole tabi tutularak eksikliklerini gidermeyen işletmeler hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır. Gıda işletmecisi ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır".  Diyerek sözlerine son vermiştir.

Bu kapsamda Gıda satış yerlerinin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır.

Tüketiciye Güvenilir Gıda Sunulması İçin Gıda Satış Yerlerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izni, onayı veya ithal izni olmayan ürünler satışa sunulmamalıdır.
  • Depolanan, sergilenen ve tüketime sunulan her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üzerinde, niteliğini ve varsa özel saklama koşullarını, ithalat veya izin tarih ve sayısını gösteren, Türk gıda mevzuatına uygun etiket bulunmalıdır.
  • Satışa sunulan ürünlerin son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir ancak rafta bulundurulamaz.
  • Satış koşulları, asgari teknik ve hijyenik özellikleri sağlamalı ve üründe bozulmaya yol açmamalıdır.
  • Gıda güvenilirliği şartlarını taşıyan ürünler satışa sunulmalı ve ürünlerin bu şartları devam ettirmesi sağlanmalıdır.
  • Ürüne özel depolama, ambalajlama ve taşıma kurallarına uyulmalıdır.
  • İşyerinde izlenebilirliğin sağlanması için gerekli kayıtlar tutulmalıdır.
  • Çalışanlar mevzuat kapsamında alması gereken belgeleri almış olmalıdırlar.

    İşyerinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında yazılı olan faaliyet konusu dışında faaliyet gösterilmemelidir.